sâmbătă, 18 octombrie 2008

Peste 50.000 de români sunt răciţi

Numărul bolnavilor a crescut spectaculos în ultima săptămână de raportare.
Cazurile de infecţii respiratorii au crescut cu 44,6%, la peste 50.000, între 6-12 octombrie faţă de săptămâna precedentă, arată datele colectate de la medici din toată ţara de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT). Numărul cel mai mare de îmbolăviri s-a înregistrat în judeţele Bistriţia, Bihor, Iaşi şi Covasna. Medicii spun însă că situaţia nu este deocamdată îngrijorătoare.
Copiii până în 4 ani, cei mai afectaţi
Mai exact, medicii au raportat aproape 64.000 de infecţii respiratorii şi pneumonii, cu 4.300 de internări şi trei decese cauzate de pneumonii în judeţele Prahova şi Iaşi. Din analiza datelor rezultă că, în comparaţie cu aceeaşi săptă- mână de supraveghere a anului 2007, numărul total de infecţii respiratorii este cu 31,5% mai mare, iar faţă de săptămâna precedentă, numărul total de infecţii respiratorii este cu 44,6% mai mare.
În judeţele Bistriţa, Iaşi şi Covasna numărul bolnavilor cu infecţii respiratorii este mai mare decât în restul ţării, iar în Bihor şi Gorj sunt mai multe cazuri de pneumonie. „Ratele de incidenţă cele mai crescute atât prin infecţii respiratorii, cât şi prin pneumonii se înregistrează la copiii până în 4 ani“, se arată în raportul CPCBT. Din cauza numărului mai mare de îmbolnăviri a crescut consumul de antitermice cu 14% faţă de săptămâna precedentă, iar absenteismului în creşe cu aproape 10% şi în licee cu 38%.
„Nu ar trebui să vă alarmaţi“
Specialiştii spun că această evoluţie, chiar dacă pare spectaculoasă, este normală. „Având în vedere că sunt 200-300 de virusuri respiratorii care circulă în acest sezon, procentul nu este unul îngrijorător. Virozele respiratorii sunt obişnuite în această perioadă, aşa că nu ar trebui să vă alarmaţi“, sugerează medicul Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“, din Capitală. Şi medicul Adriana Pistol, şeful CPCBT, crede că procentele nu sunt foarte mari pentru sezonul în care ne aflăm. „Este însă prea devreme să ne exprimăm acum dacă vom avea sau nu o epidemie de gripă“, comentează ea. Pentru că gripa are complicaţii mult mai grave decât răcelile, vaccinarea este cea mai bună soluţie pentru evitarea neplăcerilor.
Prin campania de vaccinare gratuită vor fi imunizate 3.100.000 persoane. Copiii, adulţii cu suferinţe cronice, dar şi angajaţii sistemului sanitar vor fi principalele categorii care vor primi vaccinuri gratuite. Dacă vreţi să cumpăraţi vaccinul, îl găsiţi în farmacii la preţuri ce nu depăşesc 40 de lei.
44,6% este procentul cu care a crescut numărul de infecţii respiratorii în ultima săptămână de monitorizare

Niciun comentariu: