sâmbătă, 18 octombrie 2008

Mafia II


V-a plăcut Mafia – jocul? Atmosfera aia de Scorsese, cu povestea exact cum trebuie şi cu gameplay-ul surprinzător de bine închegat? Păi bine atunci, pregătiţi-vă pentru următorul shipment, pentru că Mafia II e aproape gata. La ce să vă aşteptaţi? La lucruri foarte bune, la grafică de zile mari, la aceeaşi poveste savuros de gangsteristă – să nu vă gândiţi că Mafia II o să fie o clonă de GTA IV. Par asemănătoare, dar sunt diferite în câteva puncte esenţiale, după cum veţi constata dacă citiţi instrucţiunile de mai jos.

Povestea o să fie tot un golden classic cu gangsteri

Dacă v-aţi ataşat de povestea din primul joc, mai bine uitaţi-o – oricum orice relaţie între un gamer şi o poveste este sortită unui sfârşit dureros şi cu rejucabilitate redusă. Mafia II o ia de la zero, cu un personaj nou, cu un cazier (aproape) curat. Cutscene-ul de început o spune clar, şi într-un mod foarte clasic: Vito, personajul care va răspunde suspect de prompt apăsării butoanelor de către gamer, deci Vito ăsta coboară dintr-un tren, proaspăt venit în permisie medicală dintr-un WWII care e deja pe sfârşite.
Este întâmpinat nu de clasicul “cousin”, ci de un prieten din copilărie, un tip de-i zice Joe şi care fusese partenerul lui Vito într-ale crimei încă de pe vremea când erau la maternitate şi urlau cât îi ţinea gura la doctori să plătească taxă de protecţie, dar nu-i înţelegea nimeni.
În orice caz, atmosfera şi dialogurile din Mafia II vor fi la fel de autentice – dacă nu mai mult – ca în primul joc. Firul epic principal e unul delicios de clişeistic: doi gangsteri tineri şi ambiţioşi, prieteni la cataramă, care se vârăsc în conflictul dintre două familii rivale. O să auzim multe înjurături, dar nu de genul San Andreas, ci unele amuzante şi, cum să le zic, deştepte.


Realism epic, nu fotorealism rece

Dacă aţi crezut că primul joc vă oferea suficient spaţiu pentru a vă îndeplini quest-urile criminale, apăi acum o să avem de două ori mai mult. De fapt, ca s-o spunem, aşa, concret şi imobiliar, “lumea” din Mafia II o să aibă vreo 5 km pătraţi.

Niciun comentariu: